Hvad er IT-arkitektur?

Hvad er IT-arkitektur?

IT-arkitektur er et bredt koncept, der kan betyde forskellige ting for forskellige mennesker og i forskellige organisationer.

Vi kan opdele IT-arkitekturen i 3 overordnede kategorier, der vil have flere underkategorier:

  • Arkitektur for virksomheder
  • Løsningsarkitektur / Softwarearkitektur
  • Arkitektur af it-infrastruktur

Hvorfor softwarearkitektur og IT-arkitekttur så vigtigt?

It-arkitektur er den måde at organisere ressourcer og komponenter i et computersystem. En arkitektur beskriver komponentkomponenterne og grænsefladerne mellem dem. IT-arkitekturen kan henvise til computersystemer i den forstand, it-infrastruktur, da komponenterne består af forskellig hardware og grænseflader af kommunikationsprotokoller.

Lad os i stedet se på, hvorfor det betyder noget, og hvordan det skaber forretningsværdi i den virkelige verden.

Vi deler professor Anders tro på, at softwarearkitekter skal være i stand til at kode og løbende opdatere deres tekniske færdigheder. Vi deler også hans tro på, at det ikke er dyrt at skabe software af høj kvalitet – at skabe software af høj kvalitet er den billigste løsning, hvis man ser på de samlede ejeromkostninger. Det er også derfor, vi foretrækker små ekspertgrupper, sammenlignet med store teams med medium eller lav softwareudvikling og softwarearkitektur.

Den moderne softwarearkitekts rolle

Som software processer har ændret sig i de fleste organisationer i de seneste år, rolle software arkitekt i moderne organisationer er også blevet omdannet. Nutidens Software arkitekt normalt nødt til at finde ud af software arkitektur i et glat projektmiljø baseret på en løbende dialog med de relevante interessenter for at sikre, at forretningsmæssige krav er altid i fokus – selv om det betyder at ændre planerne for software arkitektur som projektet udvikler sig. Derfor skal en moderne softwarearkitekt indtage en aktiv lederrolle i både proces, kommunikation og teknologi.

Software mønstre og model -View (MVC)
MVC er et generelt arkitektonisk mønster, der kan implementeres på mange forskellige måder og med forskellige produkter/rammer. ASP.NET MVC er et eksempel på en webapplikationsramme til implementering af MVC-arkitekturen.

Da MVC er en meget almindelig 3-tiers arkitektoniske mønster, lad os tage et nærmere kig på, hvad det er:

Serviceorienteret arkitektur (SOA) og middleware

De fleste virksomheder, vi arbejder med, har en eller anden form for “ServiceOrienteret Arkitektur” og bruger forskellige typer middleware i deres it-landskab.

Lad os grave lidt dybere for at forstå begrebet SOA og middleware:

Hvad er en Enterprise Service Bus (ESB)?

En ESB eller “Enterprise Service Bus” er det tekniske grundlag for implementering af en serviceorienteret arkitektur (SOA) som beskrevet ovenfor. ESB kan fungere som et systeminputpunkt i forhold til alle andre systemer, hvilket betyder, at integration kun skal ske med et enkelt system, uanset det samlede antal systemer, der skal interageres. Esb, der tager rollen som leder og om nødvendigt konverterer oplysninger mellem de forskellige systemer og endda kan tilføje et ekstra lag af sikkerhed. De ESB-produkter, som vores konsulenter primært har implementeret, er:

  • IBM WebSphere ESB
  • Microsoft BizTalk-server
  • Mule ESB
  • Neuron ESB
  • Oracle Enterprise Service Bus

Microservices vs SOA

I øjeblikket ser vi Microservices som en af de vigtigste tendenser inden for softwarearkitektur. Mange kunder har en form for serviceorienteret arkitektur og er interesseret i at flytte til en microservices arkitektur. Dette er primært drevet af behovet for fleksibilitet og nogle gange også på grund af problemer med ydeevnen med sin eksisterende SOA-arkitektur.

 

Du kan måske også lide

Business professionals at work
Guides

Vejen tilbage på arbejdsmarkedet

Årsagen til manglende job kan være vidt forskellige – er du i øjeblikket ledig og befinder dig uden for arbejdsmarkedet?