Kommunikation og samarbejde – på internettet

Kommunikation og samarbejde – på internettet

E-mail blev udviklet i 1972 som et hjælpemiddel for de temmelig få mennesker, der på det tidspunkt arbejdede med udviklingen af det, som senere skulle blive til internettet. E-mail blev således brugt til koordinering af udviklernes aktiviteter og var altså blot et praktisk biprodukt af et arbejde, som på det tidspunkt blev anset for langt vigtigere, nemlig udviklingen af internettet.I løbet af det næste tiår voksede biproduktet til at være den mest brugte programtype på nettet overhovedet. Dermed var grundlaget for de mange fællesskaber, også kaldet “communities”, som i dag findes på nettet, skabt. Den nye samarbejdsform åbnede nye muligheder og får stadig større samfundsmæssig betydning.

De senere år har bragt endnu flere måder at kommunikere på. Chat er helt almindeligt, både med tekst, lyd og video. Mange har også deres egen blog, og det sidste nye er brugen af webcasts til de små musikafspillere. Desuden er brugen af mobiltelefoner vokset med brugen af SMS’er og MMS’er.

Nye former for kommunikation og samarbejde

I dag er e-mail således den foretrukne kommunikationsform for masser af mennesker, når der skal samarbejdes på tværs af firmaer, organisationer og landegrænser.

Reklamemanden e-mailer sit udkast til kunden og trykkeriet, konsulenten sender sin elektroniske rapport til projektgruppen, sekretæren mailer referatet til bestyrelsesmedlemmerne, og hver dag er der tusindvis, der e-mailer bestillinger til verdens største boghandel, der ligger på internettet.

Da man kan sende den samme e-mail til flere personer på samme tid, er det en velegnet kommunikationsform for mennesker, som arbejder sammen om at producere tekster som ansøgninger, rapporter, eksamensopgaver og lign.

Øvelser og håndværk

I øvelserne kommer du til arbejde med mail, chat og konferencebrug. Du prøver at skrive og modtage post via internettet, og du lærer, hvordan du opretter åbne og lukkede konferencer til dine elever og kolleger.

Du får lejlighed til at afprøve et chatrum og at arbejde i et gruppeværktøj på internettet.

Endelig vil der være en række øvelser, der lærer dig at sende filer i et hensigtsmæssigt format på internettet.

Senest redigeret 03/08/2006