Skal det stå i spalter? – layout og dtp

Skal det stå i spalter? – layout og dtp

Ingen facitliste …

Der gives sjældent bestemte regler for, hvordan et bestemt dokument skal udformes. Der er ingen facitliste at slå op i. Egentlig giver det ingen mening at fortælle andre om det gode layout, da det ofte er tæt forbundet med smag og behag.

… men en lang tradition

Vi står dog ikke helt på bar bund. Trykkekunstens århundredlange historie har skabt en tradition, som giver os nogle retningslinjer at arbejde efter.

Layout er til for læseren

Husk:

  • Man laver ikke layout for at imponere andre
  • Man laver ikke layout for at virke så original som mulig
  • Man laver ikke layout for at kunne anvende så mange effekter som muligt.

Læseren skal være med os, når vi laver layoutet. Hvem taler vi med:

  • Barn, voksen, ung eller ældre?
  • Kvinde eller mand?
  • Ekspert eller alment interesseret?

Læseren må gerne være så levende i vores bevidsthed, at vi kan mærke, hun står og kikker os over skulderen, mens vi arbejder, samtidig med at vi lytter, når hun kommenterer.

Valg og fravalg

Men det er ikke nogen simpel opgave at skabe et spændende og lækkert layout. Et godt layout kræver et bevidst valg og fravalg af de effekter, der er til rådighed i tekstbehandlings- eller layoutprogrammet.

Det er ikke mængden af farver og effekter, der er afgørende. Meget ofte er et enkelt layout det bedste med begrænset brug af typografiske virkemidler.

Layout og kommunikation

Layout skal bruges til kommunikation – for at lokke til at læse og for at være sikker på at “tale tydeligt”. Formålet med layoutarbejdet er at øge læseværdigheden og gøre teksten/budskabet så let læseligt og appetitligt som muligt for læseren.

Layout er engelsk og betyder “lægge op”. Det betyder også “dække op”, og layout kan meget vel sammenlignes med at dække bord til fest. Vi gør os umage, for vi vil gerne sikre os, at bordet sender de rigtige signaler, fx børnefødselsdag eller bryllup. Ethvert layout sender på samme måde signaler og angiver en stemning: seriøs, historisk, humoristisk, positiv.

Øvelser og håndværk

Øvelserne kan gennemføres med et tekstbehandlings- eller dtp-program. Øvelserne fokuserer på

  • Hvordan en side bygges op af tekst, illustrationer og andre grafiske elementer
  • Fremstilling af plakat, firesidet folder med spalter og illustrationer.

Senest redigeret 04/08/2006